Skip to content

Yli 30 vuotta autotoimittajana Iltalehdessä ja nyt vapaana toimittajana tulkitsemassa autoilun murrosta lukijoille

PENTTI
J.
RÖNKKÖ

PENTTI J. RÖNKKÖ

Nyt kiepsahti maailma nurinpäin: julkinen lataus on kotilatauksen hintainen

Latasin sähköautoani julkisella latausasemalla ja hätkähdin hintaa: 30 senttiä kilowattitunnilta. Hinta oli sama uusi kotisähköni päivähinta.

Olin saanut lokakuun alkuun asti hyödyntää kotisähköni noin 13 sentin päivähintaa. Uusi hinta on noin 29 senttiä kilowattitunnilta eli totta tosiaan liki sama kuin DC-latauksen hinta Tiiriön ABC:n lataushinta.

Huh huh! Siis onko ABC halpa vai maksanko törkeän kovaa hinta sähköstä kotona?

Onnekseni uudessa sopimuksessani yösähkö on selvästi päiväsähköä halvempaa, joten jos lataan autoa kotona lähinnä öisin, niin sähköautoilun kustannukset pysyvät sentään julkista latausta edullisempana.

Ei sähköautoilu vielä kuitenkaan vieläkään kallista ole. Aiemmalla 13 sentin hinnalla 2000 viimeisen kilometrin aikana energiakulut olivat olleet kokonaisuudessaan noin 36 euroa eli varsin halvalla olin ajanut.

Uudella hinnalla tai tuolla julkisen latauspisteen lataushinnalla sama 2000 kilometrin matka olisi maksanut noin 80 euroa.

Aiemmalla autollani olisi palanut bensaa noin 300 euron edestä 7 litran kulutuksella. Joskus bensa-autollani pääsi jopa 6 litran lukemiin, mutta silloinkin kukkaro oli keventynyt noin 240 eurolla, jos bensan hinnaksi olisi laskettu 2 euroa litralta.

Nopeaa yölatausta varten hankin pistokkeella varustetun siirrettävän 11 kW:n latauslaitteen, jonka käyttöönotosta sain viime blogin jälkeen pyyhkeitä sähköautoilun hard core -ryhmästä. Nyt päivitin latausmallia niin, että siirrätin voimavirtarasian kylmävaraston kylmän sisäseinältä kylmälle ulkoseinälle, niin että asennus täyttää normit.

Kotilatausvimpainten selailu netissä paljasti, että villi on tämäkin maailma niille, jotka ihan kylmiltään siirtyvät polttomoottoriautoista sähköautoihin.

Jo lähtökohtaisesti polttomoottoriautoilusta siirtyvää autoilijaa voi hämmentää se, että kalliin sähköauton lisäksi pitää investoida vielä kalliiseen kotilatausasemaan. Asennuksineen latausaseman hinta nousee helposti 1500 euroon. Latauspakettien asentajat osaavat kyllä hinnoitella kotitalousvähennyksen hintaan mukaan.

Jos latausasema maksaa asennuksineen pari tonnia, niin houkutus tyytyä muutaman satasen tilapäislatauksen laitteeseen kasvaa.

Toisaalta ei sähköautoilun lataus lopulta mitään rakettitiedettä ole, kun siihen pääsee sisälle.

Sähköautoilua aloittelevan tavisautoilijan on ylipäätään vaikea hahmottaa, mikä lataustapa olisi sopivin ja mikä on turvallinen tapa ladata sähköautoa kotona. Sekavista julkisista latauksista puhumattakaan.

Polttomoottoriautoilijan ei ole tarvinnut tällaisia asioita pohtia. On riittänyt, kun on osannut avata bensatankin korkin ja osannut työntää bensapistoolin tankin suuaukkoon.

Toisaalta ei sähköautoilun lataus lopulta mitään rakettitiedettä ole, kun siihen pääsee sisälle, mutta alkutaival voi olla kuoppainen.

Sähköautoilun mahtimaassa Norjassakin nähtiin aikoinaan uskomattomia latausvirityksiä. Latauskaapeleita vedettiin kerrostalojen ikkunoista kadun reunaan sähköautoon eikä sitä pidetty edes mitenkään omituisena.

Monet suomalaiset ovat ihan samassa tilanteessa tänään sähköautoiluun siirtyessään. Ei tarvitse kuin katsella, miten lohkolämmittimien johtoja käytetään ja jatkojohtoja viritellään niin voi miettiä, miten sähköautojen latauspiuhoihin suhtaudutaan.

Tässä Ratintakana.comissa julkaistavassa blogisarjassa kertoilen epäsäännöllisen säännöllisesti kokemuksiani siitä, miten polttomoottoriauton vaihtaminen sähköautoon muuttaa arkea.
Pyrin kertomaan niin hyvät kuin huonot puoletkin mahdollisimman rehellisesti. Mikään ei ole vain mustaa tai valkoista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajatus aiheesta “Nyt kiepsahti maailma nurinpäin: julkinen lataus on kotilatauksen hintainen”