Skip to content

Yli 30 vuotta autotoimittajana Iltalehdessä ja nyt vapaana toimittajana tulkitsemassa autoilun murrosta lukijoille

PENTTI
J.
RÖNKKÖ

PENTTI J. RÖNKKÖ

Lounaan hinnalla liki 800 kilometriä!

Pysähdyin tutkimaan Hyundai Konan kulutustietoja ensimmäisen 500 kilometrin ajomatkan jälkeen tässä blogisarjan kakkososassa.

Tarkasti ottaen kilometrejä oli takana 452 ja kilometrit oli ajettu lämpiminä päivinä ennen kylmän syksyn iskua.

Kulutus oli jäänyt todella pieneksi – 10,92 kWh/100 km. Käyttämäni energiayhtiön laskutus per kWh oli siirtomaksuineen vielä 13,77 senttiä per kilowattitunti. Tiedän, että hinta nousee syksyllä, mutta nyt mentiin tällä.

Konan pienen kulutuksen ansiosta ajoin kuitenkin halpoja kilometrejä vielä – noin 1,5 euroa sata kilometriä.

Sitä paitsi, jos Kona malttaa jatkaa pihistelyä syksylläkin, niin en pelkää syksyä.

Kokonaisuudessa sähköä oli kulunut 49,40 kilowattituntia, mutta energian talteenotto oli koonnut hidastuksista 27.99 kWh takaisin.

Täyteen ladattuna auto lupasi seuraaviin ajoihin 493 kilometrin toimintamatkaa!

Kun lähestyn Konalla tuhannen kilometrin rajapyykkiä ja syksy on rojahtanut niskaan, niin kulutus on noussut hieman.

Kännykästä tarkistan ajomäärän. Se on 778 kilometriä ja sähköä auto on syönyt 92,18 kWh. Euroissa: vajaan 780 kilometrin ajo on maksanut minulle kotona ladatessani 12,7 euroa tähän mennessä. Vastaava ajo bensa-autollani olisi maksanut noin 110 euroa. Satasen säästö parin ensimmäisen viikon aikana. Ei paha ollenkaan.

Toki ymmärrän, että sähkön rajut hinnankorotukset iskevät pian lujaa. En ollut osannut varautua sähkökriisiin halvalla määräaikaissopimuksella.

Edessä on myös isohko valinta: pitäisikö jo hankkia kiinteä latauslaite. Olen nyt lataillut ihan tavallisesta seinäpistorasiasta. Rasia on hyväkuntoinen ja samasta rasiasta tietysti joutuisin lataamaan myös auton lohkolämmitintä bensa-autossa, joten en näe toistaiseksi kovin suurta turvallisuusriskiä tässä.

Pitkän päälle tällainen lataus ei kuitenkaan ole kovin toimiva. Ulkovarastoni sisäseinässä olisi voimavirtarasia. Yksi vaihtoehto olisi kytkeä siihen voimavirtapistokkeella varustettu latausjohto ja siihen sitten puolikiinteä teline seinään.

Vielä parempi vaihtoehto olisi hankkia kiinteä latauslaite. Silloin ei tarvitsisi kaivella latausta varten johtoa.

Tässä Ratintakana.comissa julkaistavassa blogisarjassa kertoilen epäsäännöllisen säännöllisesti kokemuksiani siitä, miten polttomoottoriauton vaihtaminen sähköautoon muuttaa arkea.

Pyrin kertomaan niin hyvät kuin huonot puoletkin mahdollisimman rehellisesti. Mikään ei ole vain mustaa tai valkoista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajatus aiheesta “Lounaan hinnalla liki 800 kilometriä!”