Skip to content

Yli 30 vuotta autotoimittajana Iltalehdessä ja nyt vapaana toimittajana tulkitsemassa autoilun murrosta lukijoille

PENTTI
J.
RÖNKKÖ

PENTTI J. RÖNKKÖ

Hyundai Ioniq 6: Tyylitaituri johon on asennettu ärsyttävä EU-kiusa

Ioniq 6 on yksi tämän vuoden tärkeimmistä sähköautoista Suomen markkinoilla.

Ioniq 6 on sulavalinjainen ja persoonallisen näköinen.

Uutuusmalli rakentuu samalle tekniikalla kuin Ioniq 5 on tila-auto, jota on nähty paljon taksissakin, mutta tilankäytön mestaroinnin sijasta Ioniq 6 elvistelee tyylillään.

Tyyli on jossakin määrin myös makuasia. Kaikki eivät Kutosesta innostu, mutta omasta mielestäni auton muotoilu on onnistunut. Se erottuu massasta vaikkakin vain hieman eri tavalla kuin Ioniq 5.

Siinä missä Ioniq 5 on kulmikkaan tilava, siinä Kutonen on matala ja sulavan linjakas. Linjakkuus kostautuu tilankäytössä. Kaareva kattolinja rajoittaa takana päätilaa ja tavaratila jää autossa noin 400 litraan.

Fastback, jossa on sedanin tilat. Takaspoileri antaa urheilullista ilmettä.

Tilankäyttö on kuitenkin ongelma vain sille, joka on etsinyt tila-autoa. Heitä varten Hyundailla on tarjota markkinoille iso Ioniq 5, jonka tekninen rakenne kuoren alla on kutakuinkin sama kuin Ioniq 6:ssa.

Ioniq 6:n ohjaamossa kuljettajan eteen avautuu tuttu leveä näyttöpaneeli, jonka pohjaväriksi voi valita mustan tai valkoinen pohjan. Erikoisuutena Kutosessa ovat vakiovarusteiset digitaaliset peilit, joiden näkymä heijastetaan oven pielen näyttöihin.

Digipeilejä vierastavat voivat valita autoon myös perinteiset peilit. Yllättävän nopeasti diginäyttöihin kuitenkin tottuu, sen huomasin koeajossa, vaikka ensimmäisen päivän ajan silmä haki automaattisesti peiliä digikameran kohdalta.

Digipeilejä arkisempi mutta tärkeämpi ominaisuus ovat mukautuvat led-ajovalot, jotka Hyundai on tuonut ensimmäisenä juuri tähän Ioniq 6:een.

Digitaaliset peilit ovat autossa vakioina, mutta niiden sijasta voi valita myös perinteiset peilit.

Ioniqin uutuuslistalta löytyy myös auton ärsyttävin ominaisuus: nopeusavustin. Nopeusavustin alkaa kilistä, kun auton nopeus nousee yli havaitun nopeusrajoituksen. Kyse on EU:n rakentamasta kiusasta. Heinäkuun alusta lähtien uusissa autoissa pitää olla järjestelmä, joka varoittaa kuljettajaa ylinopeudesta. Hyundain valinta on varoittaa kuljettajaa kilinällä.
Kun nopeusvaroittimen kilinän yhdistää tiekameroista varoittaviin kilinöihin, niin autossa tosiaan kilisee ajoittain melko lailla.

Varoittimet saa pois päästä, mutta vain ajon ajaksi. Kun auton käynnistää uudelleen, konsertti jatkuu.

Tarkoitus on toki hyvä, mutta…

Istuimet ovat mukavat ja monipuolisesti säädettävät ainakin tässä parhaassa versiossa.

Ohjaamon ilme on tuttu Ioniq 5:stä eli leveä näyttö.

Ajossani oli Ioniq 6:n nelivetoinen eli kaksimoottorinen versio, jonka moottorit tuottavat 238 kilowatin eli noin 325 hevosvoimain tehot. Näillä lihaksilla auto kiihtyy noin 5 sekunnissa nollasta sataan. Lukema ei hätkähdytä, mutta kun autoa kiihdyttää nelivedolla sport-moodilla, niin kiihdytys tuo kyllä mieleen Teslan.

Ioniq 6:n ajotila-asetuksien My mode -tila tajoaa mahdollisuuden ajaa pakotetusti myös pelkällä takavedolla nelivedolla automaattisen vetotavan valinnan ohella. Takavedon pakkovalinta tuo parhaimmillaan säästöjä energian kulutukseen. Koeajossa hyöty oli ehkä noin 1 kWh/100 kilometriä, mutta tätä ei voi kovin tieteellisenä totuutena pitää, koska ajotilanteet ja jopa lämpötilat vaihtelivat koeajon aikana.

Tavaratila on pitkä, mutta matala.

Ioniqin ajettavuus ylipäätään on varsin hyvin kohdallaan. Painavan auton alusta sietää hyvin suomalaisen tiestön epätasaisuuksia ja ohjaustuntoa voi pitää asiallisen hyvänä.

Riippumatta kulutuksesta Ioniqin vahvuutena on nopea 800 voltin sähköjärjestelmä, jonka ansiosta auton saa ladattua 10 – 80 prosenttisesti täyteen optimitilanteessa jopa 18 minuutissa. Tätä en kokeillut. Tavallisessa K-Latauksen DC-latauksessa latausnopeus jäi 77 kW:iin, kun laturi teho oli 100 kW.

Akkuihin saa esilämmityksen, jolloin latausnopeus pysyy kohtuullisena myös talvella.

Etupellin alla on pieni tila latausjohdoille.

Hyundai Ioniq 6 AWD Ultimative

Hinta alkaen euroa: 65 390 (koeajoauto 67 204). Takavetoinen 60 390.
Moottori: edessä ja takana sähkömoottorit
Yhteisteho kW/hv: 238/325
Vääntö Nm: 605
Kiihtyvyys 0-100 km/h/s: 5,1
Huippunopeus km/h: 185
Kulutus kWh/100 km (WLTP): 15,1
Toimintamatka km (WLTP): : 585
Akku kWh: 74/77,4 (brutto)
Latausteho 10 % – 80 %: AC-lataus 10,5 kW 7 h 30 min
DC-pikalataus 50 kW/400 V 1 h 10 min. .
Pikalatausasema (CCS): 100 kW/150 – 200 kW / 400 V noin 30 minuuttia.
Suurteholatausasema: 240-350 kW / 800 V noin 18 minuuttia
Mitat:
Pituus/leveys/korkeus mm: 4855/1880/1495. Akseliväli mm: 2950. Paino kg:  2520. Vetokyky jarruton/jarrullinen kg: 750/1500. Tavaratila l: 401. Edessä 15 litran lokero.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *